Emmy

 

Emmy Reichgelt

Ik houd van kleur, vrolijk en aandoenlijk én ik ben dol op verhalen en sprookjes. Een combinatie waar ik me helemaal in uitleef bij het maken van mijn Volkje prenten en mijn vertelkastverhalen. Het zijn kleurrijke, ietwat naïef aandoende, soms sprookjesachtige voorstellingen in een heel eigen herkenbare stijl. De prenten worden gemaakt in een gemengde techniek van linoleumdruk gecombineerd met aquarel en oostindische inkt. Door deze speciale invulling is uiteindelijk elke prent een uniek kunstwerkje, waarin ik een klein blijmaakvirusje heb verstopt. Ik vind het een avontuur om te ontdekken hoeveel ik kan uitdrukken door enkel een lijntje anders te zetten, andere kleuren te gebruiken of een nieuw verhaal te maken van hetzelfde ontwerp en dan te zien hoe mensen gaan glimlachen, ontroerd of vertederd raken bij het zien van mijn werk. Mijn inspiratie voor de prentontwerpen haal ik uit wat ik op straat en in mijn omgeving zie gebeuren. De Volkjes gaan dan ook over mensen, alledaagse dingen, de manier waarop we communiceren, emoties. Ze gaan over ons allemaal.

De bedoeling van mijn werk is om naast het serieuze grote mensen leven van alledag een kleine kwinkslag te plaatsen, een ‘aah wat schattig’ gevoel, of een kleine grinnik. Waardoor je voor even weer de speelsheid en het kind in jezelf kunt hervinden. Mijn prenten zijn dan ook gemaakt voor grote en voor kleine mensen! Sinds eind 2014 ben ik ook bezig met het maken van vertelkastvoorstellingen.


Via verschillende workshops en cursussen heb ik me de technieken van het schilderen eigen gemaakt. In juni 2012 heb ik de opleiding tot holistisch beeldend kunstenaar aan de Vrije Academie het Pad afgerond. Ik hanteer een eigen werkwijze waarin het spelen met materialen, kleuren en vormen centraal staan. Uit dit spel ontstaan kleurrijke, gelaagde werken met een verhaal. Een grote inspiratiebron is het thema ‘vrouwen’ en ‘kwetsbaarheid’. Meer van dit werk kun je zien op mijn andere website www.kleurspetter.nl In 2016 ben ik begonnen aan een serie portretten in linodruk met als thema historische vrouwen en psychiatrie. Zodra dit werk voor kijkersogen bestemd is komt dat op de Nieuwspagina.

-Emmy Reichgelt-